Bez nazwy-1Mąż jest fanatykiem ostrych smaków. Więc i przetwory na zimę muszą być także z papryką. Tu polecam pyszne papryczki chilli marynowane w oleju. Mają ciekawy smak – nadają się do sałatek czy bezpośrednio na kanapkę. A gdy znikną papryczki ze słoika pozostaje nam aromatyzowany olej.

 

 

 

 

 

Składniki:

250 g małych papryczek chilli
po 1 płaskiej łyżeczce : oregano, majeranek, tymianek oraz greckiego mixu przypraw do sałatek
2 małe gałązki rozmarynu
olej rzepakowy
1/2 główka czosnku
słoik 0,5 l

 

Sposób przygotowania:

1.
Papryki myjemy i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Z papryk pozbywamy się zielonych czubków. Papryki delikatnie nacinamy wzdłóż

2.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki

3.
Do słoika wkładamy papryczki chilli , plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Dodajemy przyprawy. Całość delikatnie zalewamy olejem

4.
Całość pasteryzujemy 30 minut

 

Bez nazwy-12 Bez nazwy-1 Bez nazwy-13