Pączki na maślance

Co prawda tłuściutki czwartek był wczoraj …no ale czasu nie było 😉 Ale skąd w ogóle wziął się tłusty czwartek? 

Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień[1][2].

W specyficzny sposób obchodzono tłusty czwartek w Małopolsce. Nazywany on był wówczas combrowym czwartkiem. Według legendy nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza o nazwisku Comber, będącego prawdopodobnie postacią fikcyjną, człowieka złego i surowego dla kobiet mających swoje kramy i handlujących na krakowskim rynku. Mówiono: Pan Bóg wysoko a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem. Umrzeć miał on w tłusty czwartek[3]. W każdą rocznicę śmierci przekupki na targu urządzały więc huczną zabawę i tańce. Podczas zabawy zaczepiały przechodzących tamtędy mężczyzn, których zmuszały do tańca lub do oddawania wierzchniej odzieży w zamian za krzywdy, jakie wyrządził Comber.

Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie ? w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

 

 

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej typ 550
57 g drożdży świeżych
75 g cukru
250 ml maślanki
3 żółtka
1 jajko
szczypta soli
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
100 g masła

 

Sposób przygotowania:

1.
Marsło rozpuść w rondelku
2.
Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżki cukru, 70 g mąki i maślanki. Odstawić aż urośnie
3.
Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
4.
Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii.
5.
Wyrabiać za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od łopatek
6.
Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć folią spożywczą w której porobić kilka dziurek i wstawić do lodówki do podwojenia objętości
7.
Stolnicę opruszyć lekko mąką. Ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować placek o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać pączusie. Pączki układamy na stolnicy i odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia
10.
Olej rozgrzać do 180?. Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor.

1 thought on “Pączki na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *