Olej chilli z ziołami

Bez nazwy-12Na rynku możemy spotkać wiele aromatyzowanych olejów. Niestety skład ziół jest znikomy. Dlatego proponuję Wam przepis na domowy aromatyzowany olej. Robi się go na prawdę łatwo, a jaki pyszny !! 🙂 Idealny do smażenia – nadaje potrawą ciekawy posmak. Do sałatek itd.

 

 

 

 

 

Składniki:

1 l oleju rzepakowego
po 1 płaskiej łyżce:
bazylii, oregano, tymianku, majeranku, rozmarynu
10 -15 szt malutkich suszonych papryczek chilli
1 główka czosnku

 

Sposób przygotowania:

1.
Przygotowujemy zioła łyżeczkę oraz lejek.

2.
Do dzióbka butelki wkładamy lejek i za jego pomocą wsypujemy do butelki zioła oraz papryczki.

3.
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pokrojony czosnek dodajemy do butelki z ziołami.

4.
Do butelki małym strumieniem wlewamy olej.

5.
Butelkę z olejem przez 2 tyg przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Potrząsając nią co 2 dni.

6.
Po upływie tego czasu, olej przecedzamy i przelewamy do butelki bądź mniejszych butelek.

 

 

Bez nazwy-12 Bez nazwy-13 Bez nazwy-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *