„No to klops” ….w musztardzie

Będąc nastolatką zastanawiałam się , pulpety czy klopsy?? Co za różnica. W łopatologiczny sposób różnice między klopsikami a pulpetami wyjaśniła mi mama : pulpeciki wrzucamy na wrzątek , klopsiki najpierw smażymy na tłuszczu a następnie gotujemy 😉 Więc i oto dzisiaj będąc już dorosłą kobietką zapraszam Was na klopsiki w sosie musztardowym . No i klops 😉

 

 

 

 

 

Składniki:

600 g mięsa mielonego z indyka

1 jajko

przyprawy (ilość według uznania smakowych): sól, pieprz, papryka wędzona słodka, czosnek granulowany, przyprawa do rosołu ( bez soli) gałka muszkatołowa mielona.

2/3 słoiczka musztardy sarepskiej OCTIM 

1 opakowanie mrożonego Warzywne trio ( kalafior , brokuł , marchew)

2 szalotki

tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)

 

Sposób przygotowania:

1.Do mięsa dodaj jajko oraz przyprawy. Całość wymieszaj i odstaw

2.W garnku rozgrzej olej. Szalotkę obierz i pokrój w półplasterki i wrzuć na olej. Przesmaż przez 4 minutki

3.Z  mięsa formuj kuleczki. Kładź je w garnku z szalotką i smaż je na złoto z każdej strony. Następnie dodaj maszynkę warzyw i smaż często mieszając około 7 minut.

4. Po tym czasie dolej wody . Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień , dodaj musztardę i dopraw do smaku. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż zmiękną warzywa. Zagęść mąką z wodą. Podawaj z kaszą bądź ryżem – u nas brązowy 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *