Bez nazwy-3Naleśniki egerskie jest to tradycyjny deser kuchni Węgierskiej. Niestety będąc na wakacjach na Węgrzech nie udało mi się nigdzie znaleźć tego cuda…:-( Oglądając telewizję i program Pana Roberta Makłowicza natknęłam się właśnie na to kulinarne arcydzieło. Szybko zapisałam przepis na strzępku papieru i nadszedł czas na przygotowanie deseru. Och, z każdym kęsem rozpływałam się coraz bardziej. Nie sądziłam, że to będzie aż tak wyśmienite !

Składniki:

8 cienkich naleśników
sok malinowy

Pianka:
2 białka
1 łyżka cukru pudru

Nadzienie
20 dkg orzechów włoskich
3 łyżki mleka
4 łyżki cukru

Sos waniliowy:
2 żółtka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
pól laski wanilii
1 szklanka słodkiej śmietany

Przygotowanie:

1.
Nadzienie: Orzechy bardzo drobno kruszymy, na maleńkie kawałeczki. Dodajemy mleko i cukier ucieramy. Masa ma być delikatnie wilgotna.

2.
Pianka: Białka ubijamy z cukrem. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na chochelkę nakładamy część ubitej piany i wkładamy na gotująca się wodę i parzymy tak kilka minut.

3.
Sos: Wszystkie składniki sosu ubijamy. Ewentulanie zamiast sosu gotujemy budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu

4.
Na naleśnik nakładamy część farszu, składamy w kwadrat. Na naleśnik nakładamy sparzoną piankę, polewamy sosem waniliowym bądź budyniem, całość polewamy sokiem malinowym

Bez nazwy-4

 

 

Bez nazwy-1

 

Bez nazwy-2