Mrożony deser w czekoladzie

Bez nazwy-12Historia tego deseru jest dość zabawna. Miała to być miska czekoladowa z galaretką i owocami. Lecz niestety skleroza nie boli i deser za długo przeleżał w zamrażalce. Lecz okazało się, że dobrze deserowi zrobiło dłuższe zamrożenie. Smakowało na prawdę świetnie

 

 

 

 

 

Składniki:

Miska z czekolady :
200 g mlecznej czekolady
200 g białej czekolady

300 g truskawek
1 spory banan
1 galaretka agretsowa +300 ml wrzątku
1 galaretka cytrynowa +300 ml wrzątku

Dodatkowo:
garnek o śr 20 cm
folia spożywcza

 

Sposób przygotowania:

1.
Garnek odwracamy dnem do góry. Dno i boki pokrywamy folią spożywczą.

2.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy,odstawiamy. Gdy zacznie gęstnieć powoli wylewamy ją na odwrócony garnek z folią. Gdy pokryjemy już całe dno i boki delikatnie chowamy garnek w zamrażalce na 2 godziny

3.
Białą czekoladę rozpuszczamy, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją powoli na boki kręcąc garnkiem na mleczną czekoladę. Najlepiej robić to w zamrażalce, wtedy czekolada od razu zastyga. Odstawiamy do zmarażalki na kolejne 2 godziny

4.
Wyjmujemy garnek, delikatnie cienkim nożem podważamy folią z czekoladą, uważając by nie popękała. Odwracamy garnek dnem do dołu i delikatnie nim „czepiemy” by folia z czekoladą się z niego ześlizgnęła.

5.
Gdy mska zejdzie już z garnka, delikatnie ściągamy z czekolady folię spożywczą

6.
Truskawki myjemy, osuszmay pozbywamy się szypułek. Kroimy na 4. Banana obieramy i kroimy w plastry

7.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku

8.
Stężałą galaretkę agrestową kroimy w kostkę i wraz z owocami wrzucamy do czekoladowej miski

9.
Chłodną jeszcze neistężałą galaretkę cytrynową wlewamy powoli do miski z owocami. Wstawiamy do zamrażalki na 2 godz

10.
Wyjmujemy 5-10min przed podaniem

 

Bez nazwy-12 Bez nazwy-1 Bez nazwy-13 Bez nazwy-14 Bez nazwy-16

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *