Mleczny chleb

Domowe pieczywo  to dla mnie wspaniały smak, zapach unoszący się po całym domu , miłość i rodzina. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

700 g mąki Szymanowskiej

1 op suchych drożdży

2 łyżeczki soli

55 g miękkiego masła

1 łyżeczka ksylitolu bądź cukru

425 ml letniego mleka 3,2%

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składnik i wrzucamy do miski i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do podwojenia objętości
  2. Gdy ciasto podwoi objętość , ponowie wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich włożyć do keksówek ( 21x10cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do podwojenia objętości.
  3. Chlebki pieczemy w 200stopniach (góra-dół) przez okolo 35-40 minut. UWAGA : przed pieczeniem posmaruj chlebek wodą – skórka wtedy będzie chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *