Miruna w cieście piwno-serowym

Przeważnie robię rybę duszoną bądź pieczoną w piekarniku. Lecz tym razem zdecydowałam się usmażyć rybkę w cieście. Postawiłam na ciasto piwno-serowe. Wyszło na prawdę smacznie , ciasto jest niezwykle chrupiące.

 

 

 

 

 

Składniki:

4 średnie filety z miruny

2 jajka

100 ml piwa

6 plasterków sera żółtego

sól pieprz do smaku

mąką pszenna luksusowa typ 550

 

Sposób przygotowania:

1. Filety z ryby przetnij na pół , posól i popieprz

2. Wbij jajka do miski i dodaj piwo, zmiksuj całość aż jajka z piwem dobrze się spienią. Dodaj mąki – tyle by powstało ciasto o gęstości śmietany

3. Ser pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj

4. Kawałki ryby obtaczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z oby dwóch stron

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *