Mazurek kajmakowy

Coraz bliżej święta…coraz bliżej święta… Choć pogoda za oknem wskazywałaby jednak inaczej 😀 Ale jednak tak , nadchodzą święta Wielkanocne i to już za 12 dni ! Proponuję więc Wam kochani czytelnicy prosty, szybki ale jakże smaczny mazurek kajmakowy . 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

1 całe jajko

1 żółtko

1,5 szkl mąki

125 g margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

2 puszki masy kajmakowej

mielone orzechy

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko,żółtko i poroszek do pieczenia. Całość wyrobić na jędrne ciasto ( można też wszystko wrzucić do malaksera)

2. Silikonową formę do pieczenia wykładamy ciastem – boki robimy grubsze. I pieczemy 30 -40 min w 180 stopniach . Studzimy

3. Masę kajmakową przekładamy do rękawa cukierniczego i robiąc dowolne ozdobienie nakładamy na ciasto.

4. Zmielonymi orzechami dekorujemy mazurka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *