Marynowany karczek

Moje ulubione mięsko ? Karczek i indyk. Dziś proponuję karczek marynowany w produktach firmy OCTIM . Żeby obiad był bardziej wartościowy dodałam do niego warzywa : bakłażana, seler naciowy i marchewka. Po prostu pycha. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

5 plastrów karczku

Marynata:

250 g jogurtu naturalnego gęstego

4 łyżki ketchupu pikantnego OCTIM

2 łyżki koncentratu pomidorowego OCTIM

3 łyżki musztardy z cebulką prażoną OCTIM

3 łyżki musztardy z suszoną śliwką

Dodatkowo:

1 op selera naciowego

2 marchewki

1 bakłażan

 

Sposób przygotowania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
  2. Karczek delikatnie rozbij, posól.
  3. Każdy plaster karczku posmaruj marynatą. Odłóż do lodówki na min. 2 godziny
  4. Marchewkę obierz,pokrój na mniejsze kawałeczki. Bakłażan przekój na pół, za pomocą łyżki pozbądź się gniazda nasiennego. Bakłażana delikatnie posól i odstaw na 10 min. Po tym czasie odlej wodę z bakłażana i pokrój go na plasterki.
  5. Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałeczki.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż karczek. Całość posyp warzywami.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *