Marynowany camembert

Bez nazwy-41Camemberta smażyłam, grillowałam. Nadszedł czas na marynowanie ! Zapytacie marynowanie? Zwariowała? Odpowiem Nie, nie zwariowałam ! Ser marynowany jest w oleju z ziołami , suszonymi pomidorami oraz świeżym czosnkiem przez 3-4 dni w lodówce. Ser po tym czasie zyskuje niepowtarzalny smak. Jest delikatniejszy. Najlepiej użyć sera z dłuższą datą przydatności.

 

 

 

 

 

Składniki:

2 serki camembert
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
6 małych gałązek tymianku
6 pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
słoik 0,5 l

 

Sposób przygotowania:

1.
Ser camembert starannie przekrawamy na 3 plastry

2.
czosnek obieramy. I kroimy w cienkie plasterki

3.
Na dno słoika wrzucamy 3 pomidory suszone, kilka plasterków czosnku, 3 gałązki tymianku, oraz po 1 łyżeczce przypraw. Kładziemy Plastry serca camembert.

4.
Całość zasypujemy pozostałymi ziołami kładziemy pozostałe gałązki tymianku i suszone pomidory. Całość powoli zalewamy olejem rzepakowym – olej musi zakrywać ser z wierzchu

5.
Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na 3-4 dni

 

 

 

Bez nazwy-41 Bez nazwy-1 Bez nazwy-13 Bez nazwy-12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *