Wczoraj na fb obiecałam Wam , że będzie przepis na małże. Wczoraj niestety nie byłam wstanie zamieścić przepisu. Za dużo obowiązków domowych ;-D Tak tak, osoba bezrobotna też może się nie wyrobić w czasie… Dziś byłam z Filipem na kontroli u chirurga i z dniem dzisiejszym zakończyliśmy leczenie ! 🙂 Filip i ja zadowoleni – choć ja bym chciała żeby w końcu przestał kuśtykać i spinać tą nóżkę ( cały czas się o nią boi i spina) Ale z czasem będzie coraz lepiej 🙂 A więc wracając do przepisu. Wczoraj przygotowałam na obiad małże w sosie pomidorowym z winem. Wyszło pycha 😉 lepsze niż te za pierwszym razem ;-D
Składniki:
1 kg świeżych małży ( omułek)
400 g przecieru pomidorowego ( z kartonika)
100 ml wina białego półsłodkiego
2 średniej wielkości cebule
2 średnie ząbki czosnku
przyprawa do sałatek prymat
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Omułki płuczemy pod zimną wodą – otwarte bądź uszkodzone wyrzucamy
2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Gdy do nastąpi dodajemy czosnek i cały czas mieszając smażymy około 40 sekund.
4. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę. Dusimy około 5 minut, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi wrzucamy omułki i przykrywamy. Potrząsamy delikatnie patelnią i dusimy 6-7 minut.
5. Po tym czasie omułki powinny być już otworzone. Przekładamy je na talerz wraz z sosem . Podajemy z grzankami
Małży w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, ale pomysł bardzo mi się spodobał 🙂
Polecam są na prawdę pyszne 🙂 Myślę, że się Pani nie zawiedzie 🙂 POZDRAWIAM !
Wspaniałe! I też zawsze dodaję półsłodkie wino, pięknie podkreśla słodycz w daniu