Małże w sosie pomidorowym z winem

Wczoraj na fb obiecałam Wam , że będzie przepis na małże. Wczoraj niestety nie byłam wstanie zamieścić przepisu. Za dużo obowiązków domowych ;-D Tak tak, osoba bezrobotna też może się nie wyrobić w czasie… Dziś byłam z Filipem na kontroli u chirurga i z dniem dzisiejszym zakończyliśmy leczenie ! 🙂 Filip i ja zadowoleni – choć ja bym chciała żeby w końcu przestał kuśtykać i spinać tą nóżkę ( cały czas się o nią boi i spina) Ale z czasem będzie coraz lepiej 🙂 A więc wracając do przepisu. Wczoraj przygotowałam na obiad małże w sosie pomidorowym z winem. Wyszło pycha 😉 lepsze niż te za pierwszym razem ;-D

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg świeżych małży ( omułek)

400 g przecieru pomidorowego ( z kartonika)

100 ml wina białego półsłodkiego

2 średniej wielkości cebule

2 średnie ząbki czosnku

przyprawa do sałatek prymat

1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

1. Omułki płuczemy pod zimną wodą – otwarte bądź uszkodzone wyrzucamy

2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki

3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Gdy do nastąpi dodajemy czosnek i cały czas mieszając smażymy około 40 sekund.

4. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę. Dusimy około 5 minut, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi wrzucamy omułki i przykrywamy. Potrząsamy delikatnie patelnią i dusimy 6-7 minut.

5. Po tym czasie omułki powinny być już otworzone. Przekładamy je na talerz wraz z sosem . Podajemy z grzankami

 

3 thoughts on “Małże w sosie pomidorowym z winem

    1. Polecam są na prawdę pyszne 🙂 Myślę, że się Pani nie zawiedzie 🙂 POZDRAWIAM !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *