Makowa panienka

3Makowa panienka to pyszne, zaskakujące, ładnie wyglądające ciasto. Pyszny biszkopt makowy , przełożony masą serowo-brzoskwiniową. 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:
Białka z 9 jajek
2 szczypty soli
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 szkl cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6-7 łyżek suchego maku

Masa:
1 kg sera twarogowego w wiaderku
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe + 250 ml wrzątku
1/2 szkl cukru
35 g margaryny

Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe + 350 ml wrzątku

 

Sposób przygotowania:

1.

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i wlać strużką ocet. Do masy dodać przesiane mąki oraz mak. Wszystko razem dobrze wymieszać

2. 

Tortownicę o wym. 24×34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz ok 30 minut.

3.

Masa:
Brzoskwinie odsącz z syropu. Dodaj je do miski dodając ok 4 łyżek syropu spod brzoskwiń. Całość zmiksuj na jednolitą masę

4.

Galaretki rozpuść we wrzątku.

5.

Do miski dodaj margarynę oraz cukier i utrzyj. Do utartej masy dodaj ser, następnie cały czas ucierając dodaj mus brzoskwiniowy oraz galaretkę

6.

Ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na pół. Na jedną połowę wylej masę i przykryj drugą połową biszkoptu

7.

Galaretki rozpuść we wrzątku. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.

8.

Galaretki rozpuść we wrzątku. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.

3 2 Bez nazwy-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *