Makaron Soba w stylu polsko-japońskim

Makaron Soba przygotowany na sposób polsko-japoński. Czyli jednym słowem po mojemu 🙂 Soba ma dość charakterystyczny smak – który moja rodzinka uwielbia. Do tego przygotowałam sos z mięsa mielonego, pomidorów i mleczka kokosowego. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowego)

500 g pomidorów gruntowych

1 średnia marchew

1 średnia pietruszka

5 cm kawałek pora

1 puszka mleczka kokosowego

1/3 op przyprawy do dań chińskich

sól

pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

2 wiązki makaronu Soba

olej kokosowy

 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy kawałeczki mięsa mielonego. Dodajemy przypraw. I smażymy na średnim ogniu około 10 minut
  2. Pomidory parzymy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Warzywa myjemy , pietruszkę i marchew obieramy.
  4. Pora kroimy w pół plasterki, marchew ścieramy na plasterki a pietruszkę ścieramy na największych oczkach.
  5. Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu aż do momentu odparowania płynu spod pomidorów.
  6. Spod mięsa i warzyw odlewamy tłuszcz. Do Mięsa z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy dusimy na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje.
  7. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu
  8. Do miseczek dodaj makaron i polej sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *