Leśne babeczki

Leśne babeczki. Piękny zielony kolor zawdzięczają …. szpinakowi 😉 Takie babeczki to super pomysł na przemycenie szpinaku do diety dziecka 😉 Zdrowa przekąska na słodko. Takie babeczki są idealne na przyjęcia dla dzieci. Cieszą oko i smakują wybornie. Ktoś się skusi ??

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

450 g mrożonego szpinaku

2 szkl mąki pszennej

1 szkl oleju rzepakowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

250 g cukru

Dodatkowo:

kilka brzoskwiń z zalewy

400 g śmietanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny + wrzątek

cukier puder

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo cały czas miksując dodajemy olej.

2. Do masy  przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I całość miksujemy

3. Z rozmrożonego szpinaku odciskamy nadmiar wody.Szpinak dodajemy do ciasta i mieszamy.

4. Ciasto wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami do ich 1/2 wysokości.

5. Pieczemy około 20 minut w 185 stopniach (góra-dół) bądź do tak zwanego suchego patyczka .

6. Do kubeczka dodajemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem – tak by zakryło żelatynę . I mieszamy do jej rozpuszczenia.

7. Śmietankę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo wlewamy żelatynę. Mieszamy za pomocą miksera

8. Babeczki dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami brzoskwiń

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *