Kukurydziane naleśniki z mięsnym farszem

Pyszne kukurydziane naleśniczki z farszem mięsno-warzywnym. Wymyślone na szybko dla mojego Synka. Filip się zajadał – my z mężem również 🙂 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Naleśniki:

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki kukurydzianej

mleko 3,2%

sól

2 jajka

Farsz:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 mała marchew

5 cm kawałek pora

sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

1. Jajka dodaj do miski dodaj szczyptę soli i pół szklanki mleka i zmiksuj na pienistą masę.

2. Do pienistej masy dodaj mąkę i cały czas miksując dodawaj mleka – tyle by uzyskać lejące ciasto.

3. Na patelni posmarowanej tłuszczem smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor z oby dwóch stron

4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju , dodajemy mięso mielone, dodajemy : 2 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i majeranku wymieszać. Smażyć ok 10 minut.

5. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając smaż jeszcze około 7 minut.

6. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na plasterki, pora umyj i pokrój w pół plasterki. Warzywa dodaj mięsa. Podlej 1/2 szkl wody i duś aż warzywa stana się miękkie około 10 minut

7. Farsz nałóż na naleśniki i zawiń je tak jak lubisz :-))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *