Kruche ciastka z M&MS

Dziś po kilkunastu latach odwiedziła mnie moja koleżanka z dzieciństwa. Choć mieszkamy w tym samym mieście – niestety kontakt się urwał po jej przeprowadzce. Po wielu wielu latach – po moim założeniu fb – zaczęłyśmy znów pisać aż nadszedł dziś dzień spotkania. A, że ja nie przyjmuje gości z pustymi rękoma więc przygotowałam ciasteczka z mms. Są na prawdę smaczne, kruche i nie za słodkie. A dzięki cukierkom mms są kolorowe. Choć mój Filip jak zobaczył mms na ciastkach zażyczył sobie bym je ściągnęła 😀 Martynka a jak Tobie ciacha smakowały ? 😉

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szkl mąki

1/2 szkl cukru

140 g masła

szczypta soli

2 jajka

1 op cukierków mms (200 g)

kilka kropel aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Dodajemy miękkie masło,aromat oraz jajka. Całość wyrabiamy na jędrne ciasto.

2. Ciasto wkładamy do zamrażalki na 15 minut

3. Po 15 minutach wyciągamy ciasto i odrywamy od niego porcję i w dłoniach formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy po 3-4 mms.

4. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 15 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *