Krokiety z kapustą i grzybami

Domowe krokiety z kapustą i grzybami są najlepsze. Dawno ich nie robiłam… ale ostatnio mnie i męża naszłą na nie ochota więc zakasałam rękawy i wzięłam się za przygotowanie krokietów 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

3 jajka

300 g mąki

ok 750 ml mleka

2 łyżki oleju

szczypta sol

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej

15 g grzybów suszonych

2 cebule

1 łyżeczka kminku

sól, pieprz

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

Dodatkowo:

Bułka tarta

5 jajek

 

Sposób przygotowania:

1. Farsz: Kapustę odsącz z nadmiaru soku i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę włóż do garnka dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Całość zalej wodą ( woda ma sięgać 1 cm nad kapustą ) i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut

2. Grzyby zalej wodą – tak by woda zakryła grzybki. I moczymy 15 minut

3. Kapustę odcedzamy , ponownie zalewamy wodą i dodajemy wodę spod grzybów, gotujemy 10 minut. Odcedzamy

4. Cebulę obieramy i smażymy na 1 łyżce masła , aż cebula się zezłoci.Dodaj grzyby i smaż jeszcze 5 minut

5. Do kapusty dodaj cebulę z grzybami, dodaj przypraw do smaku i wymieszaj

5. Ciasto naleśnikowe : Wsyp mąkę z solą do miski. Rozbełtaj jajka i dodaj do mąki. Cały czas mieszając powoli wlewaj mleko, mieszaj aż w cieście nie będzie grudek

6. Usmaż cienkie placki.

7.  Na naleśnik nałóż porcję farszu. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie dolną część i zwiń ku górze. Krokiet obtocz w jajku a następnie w bułce – czynność powtórz i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

 

 

1 thought on “Krokiety z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *