Koszyczki z pieczarkami

Alternatywa dla pasztecików . Bez zawijania . Idealne do barszczu czerwonego czy żurku. Farsz doprawiamy według swojego gustu- u mnie tym razem troszeczkę ostrzejsza wersja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
500g mąki

62,5 g margaryny

3 jajka

1 żółtko

27 g drożdży

ew. kilka łyżek śmietany 18%

Farsz:

10 jajek L ugotowanych na twardo

400 g pieczarek

2 cebule

sól, pieprz,pieprz cayenne

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach

3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu aż odparuje płyn spod pieczarek.

4. Jajka obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach bezpośrednio do pieczarek . Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

5. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i przełóż go na blachę do babeczek uprzednio posmarowanej olejem. Ciasto dociśnij dp foremek i odetnij nadmiar ciasta.

6. Do każdego dołka nałóż farsz z pieczarek.

7. Piecz 30 min w 190 stopniach (góra-dół)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *