Korzenne ciasto z białek z dodatkiem gruszki na gruszkowym spodzie.

Jesień, jesień, jesień! Czas na jesienne ciacho 🙂 Uwielbiam korzenne ciasta i smak gruszki. Miałam ostatnio duży nadmiar białek i gruszek. Stąd powstało to wspaniałe ciacho 😉

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

10 białek

200g mąki pszennej

130g  cukru

150g masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

3 twarde gruszki

2 łyżeczki przyprawy do kawy NMR

 

Sposób przygotowania:

1. Gruszki kroimy w grubsze plastry i wycinamy gniazda nasienne

2. Masło roztapiamy w rondelku

3. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.

4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników

5. Do masy dodać ostudzone masło i delikatnie wymieszać

6. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia

7. Na dno formy wyłóż połowę gruszek.

8. Ciasto wylewamy do formy i układamy na nim pozostałe gruszki.

9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka

 

3 thoughts on “Korzenne ciasto z białek z dodatkiem gruszki na gruszkowym spodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *