Bez nazwy-12Ostatnio u nas bardzo często goszczą domowe kompoty. Ten z czarnej porzeczki posmakował całej rodzinie jak i znajomym i ich córciom. Aż nie mogłam uwierzyć gdy w mgnieniu oka zniknął cały kompot. 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g owoców czarnej porzeczki
3 większe śliwki
80 g cukru białego
3 litry zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

1.
Owoce czarnej porzeczki obrywamy z gałązek.

2.
Porzeczki dobrze płukamy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy

3.
Śliwki myjemy, osuszamy. przekrawamy na pół i pozbywamy się pestki

4.
Do garnka wrzucamy owoce porzeczki oraz śliwki. Dodajemy cukier i całość zalewamy 3 litrami zimnej wody

5.
Doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

6.
Kompot studzimy i przecedzamy

Bez nazwy-12 Bez nazwy-1