Kompot z brzoskwiń z jabłkiem

Bez nazwy-12Ostatnio naszła mnie ochota na sok z brzoskwiń – jednak te dostępne w sklepach mają więcej cukrów niż samego soku owocowego…. Nie posiadając sokowirówki postanowiłam ugotować kompot z brzoskwiń. Kompot ma mocno wyczuwalny smak brzoskwiń, dobrze schłodzony gasi pragnienie. Mój Synek uwielbia taki kompocik.

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg brzoskwiń
1 jabłko
80 g cukru
3 l wody

 

Sposób przygotowania:

1.
Owoce dokładnie myjemy i osuszamy delikatnie ręcznikiem

2.
Brzoskwinie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki

3.
Jabłko przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne

4.
Na dno garnka układamy owoce, zalewamy je ok 3 l zimnej wody i dodajemy cukier.

5.
Kompot doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi zmniejszamy maksymalnie ogień i gotujemy jeszcze kompot przez 20 minut.

6.
Kompot przecedzamy

 

 

Bez nazwy-12 Bez nazwy-1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *