Kokosanka Agaty

Kokosanka z masą jogurtową – to przepis mojej Kochanej Mamy Agatki <3 Ciasto jest na prawdę pyszne. Biszkopt jest miękki i bardzo wilgotny a do tego masa z jogurtu z cytrynową galaretką… Są tu jacyś fani kokosa ? To zapraszam ! 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt kokosowy:

5 jajek

1/2 szkl cukru

1/2 szkl mąki

100 g wiórek kokosowych

Masa cytrynowa:

2 duże jogurty naturalne

2 galaretki cytrynowe + 500 ml wrzątku

Wierzch:

5 łyżek masła

5 łyżek cukru

100 g wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt : Białka ubij z cukrem na puszysta masę, Stopniowo dodawaj żółtka i miksuj na puszysta masę

2. Do puszystej masy jajecznej przesiej mąkę i dodaj wiórki. Całość delikatnie wymieszaj

3. Ciasto wylej na blaszkę 30×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20minut w 280 stopniach

4. Galaretki rozpuść we wrzątku. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu i całość wymieszaj

5. Biszkopt przekrój w wzdłuż na pół. Na dolny biszkopt wylej tężejące jogurty i przykryj drugim biszkoptem. Odstaw do loówki

6. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Dodaj wiórki i całość wymieszaj i podpiekaj przez 4 minuty

7. Podpieczone wiórki wyłóż na ciasto

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *