Kofty

Kofty pochodzą z kuchni arabskiej i robi się je przeważnie z mięsa wołowego. Ja dziś proponuje Wam kofty z mięsa wieprzowego – a dokładnie z szynki . Do przygotowania koft nie potrzebujemy jajek. Wystarczy mięso, czosnek, natka pietruszki i przyprawy. Możemy je usmażyć na patelni grillowej bądź na tradycyjnym grillu. Wyśmienicie smakują z sosem tzatzyki

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

800 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

1 pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka cząbru

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę

2. Do mięsa dodaj przyprawy , natkę i czosnek. Całość wymieszaj. I dostaw do lodówki na 30 minut

3. Z mięsa formuj podłużne kotlety i nabij je na patyk od szaszłyków.

4. Kofty smaż na grillu po 10-13 minut z każdej strony.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *