Kasza Bulgur z warzywami

Wstyd się przyznać….nigdy nie jadłam kaszy bulgur, aż do dnia wczorajszego. Zakochałam się w tej kaszy i Filip też ją zajadał ze smakiem – co Filip raczej nie jest zwolennikiem kasz. Do kaszy dodałam warzywa i mięso mielone. Wyszło smacznie, zdrowo i syto . Walkę z moją otyłością czas zacząć 😀

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 3 porcje :

2 woreczki kaszy bulgur

400 g mięsa mielonego

300 g pieczarek

1 cukinia

1 większa czerwona papryka

2/3 puszki groszku

1 spora cebula

2 marchewki

po 1 łyżeczce : słodka papryka mielona, przyprawa klasyczna grill

szczypta cząbru

 

Sposób przygotowania:

1. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu

2. Cebulę obierz, cukinie umyj, osusz i przekrój , wydrąż gniazda nasienne. Marchewkę obierz i umyj. Paprykę umyj i osusz

3. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę w kostkę, cukinie w półplasterki,pieczarki na 4 części, marchewkę zetrzyj na tarce

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj cebulę oraz marchew, gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki, cukinie oraz paprykę. Smaż na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso , dodaj przypraw i wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez około 20 minut. Na 5 minut przed czasem dodaj groszku.

5. Na talerz wyłóż kaszę i dodaj warzyw z mięsem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *