Kargule z botwinką i dymką

Zapomniane przeze mnie kotleciki kargule. Najczęściej przygotowuje się je z piersi kurczaka – ja jednak przygotowałam jej ze schabu , który zalegał mi w zamrażalce. Dodałam do nich botwinkę i dymkę. A , że schabik lubi smalec więc usmażyłam kotleciki na smalcu. Kotleciki wyszły przepyszne i zdrowe 🙂 Idealne na przemycenie warzyw dla naszych pociesz  ponieważ nie czuć mocno buraczkami ani cebulką – spróbujcie !!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g schabu w plastrach

1 mały pęczek botwinki

2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem

2 jajka z podwójnym żółtkiem

4 czubate łyżki mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Schab kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski

2. Buraczki kroimy w drobniutką kotkę a liście z łodygami siekamy

3. Dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w cieniutkie plasterki

4. Warzywa dodajemy do schabu, wbijamy jajka i dodajemy mąki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

5. Na patelni rozgrzewamy smalec. Za pomocą łyżki nakładamy porcję i smażymy na rumiano z oby dwóch stron

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *