Karczek wolno pieczony

„Może zrobisz karczek, taki dłuuugo pieczony z cebulką??” Takie zapytanie ostatnio rzucił mi mój mąż. No dobra zrobię. Mięsko marynowało się caaaaluuuutką noc. Następnie piekło się w niskiej temperaturze przez 6 godzin ! Ale jego smak…. Rozpływał się w ustach? Prawda Tomaszku?? ;-)))

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

6 plastrów karczku

2 średniej wielkości cebule

Marynata:

1/3 szkl oleju rzepakowego

2 płaskie łyżki słodkiej papryki mielonej

1 płaska łyżka czosnku granulowanego

2 łyżeczki soli ( u mnie himalajska)

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka pieprzu cayene

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, pokrój w łódeczki.

2. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Każdy płat karczku wysmaruj porządnie z każdej strony. Karczek układaj w naczyniu żaroodporny. Całość posyp cząstkami cebuli. Mięso włóż do lodówki na 12 godzin.

3.Piekarnik rozgrzej do 110 stopni (góra – dół) gdy to nastąpi włóż mięso na środkową półkę. I piecz przez 6 godzin – od czasu do czasu obracaj mięsko.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *