Karczek w marynacie cebulowej

Musiałam w miarę na szybko wymyśleć coś ciekawego na obiad. W lodówce i w szafkach powiewało pustką…. Ale była cebulka prażona…cebula…musztarda… I wpadł pomysł do głowy. Raz, dwa , trzy i obiadek zrobiony – a jaki smaczny 😀 A ja dalej czekam na dokładniejsze badania aorty by dowiedzieć się jakie jest zwężenie aorty…. Biorę masę leków. Są lepsze i gorsze dni… 🙁 Trzeba się jakoś trzymać i dotrwać do marca do badania. Napiszę Wam…że aż się boję. Miałam mieć rezonans , lecz niestety rozrusznik na to nie pozwala 🙁 pozostaje więc tomograf komputerowy.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 plastry karczku

Marynata:

3 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki musztardy

2 łyżki ketchupu

4 łyżki prażonej cebulki

2 małe cebule pokrojone w plasterki

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Karczek delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka

2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą . Marynatą smarujemy mięso. Odstawiamy na min 3 godziny (opcjonalnie)

3. Karczek z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym, zakrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) , wstawiamy do piekanrika nagrzanego do 180 st (góra-dół) i piecz 40 minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *