Karczek po królewsku – moja wersja

Dziś w propozycji mięsnej karczek po królewsku po mojemu. Karczek marynowany jest w ketchupie z konfiturą z dzikiej róży, pepsi i musztardą. Na to są pieczarki wraz z czerwoną cebulką a całość posypana serem. Mniam….:-) Karczek jest pieczony w piekarniku pod przykryciem przez co jest niezwykle soczysty.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 kotlety z karczku

4 większe pieczarki

1 duża cebula czerwona

5-6 plasterków sera żółtego

Marynata:

1 szkl ketchupu ostrego

1/2 szkl pepsi bądź coli

2 łyżki łagodnej musztardy

1 łyżka konfitury z dzikiej róży

sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Karczek delikatnie rozbić, posolić i popieprzyć.

2. Składniki marynaty wymieszać ze sobą . Karczek włóż do marynaty i dobrze nią natrzyj mięso. Odstaw na około 2 godziny

3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki. ser pokrój w bardzo drobną kosteczkę

4. Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj delikatnie marynatą , ułóż mięso. i ewentualnie polej je pozostałą marynatą. Mięso posyp cebulą, pieczarkamki i serem

5. Mięso przykryj folią aluminiową – błyszczącą stroną do góry. wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez około 1 godzinę

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *