Jabłka jak pączki

3Pyszne plasterki jabłka w cieście pączkowym. Takie „jabłkowe pączusie” są idealne jako przekąska czy dodatek do kawy czy herbaty. Są także świetne w okresie karnawału. Inspiracją był przepis z Moje Wypieki , ja jednak go lekko zmodyfikowałam.

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

2 jajka

300-350 ml mleka 3,2 %

szczypta soli

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 kropel olejku pomarańczowego

Cukier :

6 czubatych łyżek cukru pudru

1 łyżka cynamonu

Ponadto :

5 sporych jabłek

olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obierz pokrój na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą łyżki wyciąć gniazda nasienne.

2. Do miski dodaj suche składniki na ciasto i lekko wymieszaj, cały czas miksując dodawaj mleko i olejek. Ciasto powinno być gęste i jednolite.

3. We frytkownicy rozgrzej olej do 160-170 stopni. Plastry jabłka delikatnie maczaj w cieście i wrzucaj na olej.

4. Jabłka smaż na złoty kolor z oby dwóch stron, wykładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia i lekko ostudź.

5. Składniki na cukier wymieszaj ze sobą i obtaczaj w nim jeszcze ciepłe plastry jabłka.

 

3 2 Bez nazwy-1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *