Gulasz z dzika – i wieści co u mnie

Ponownie muszę Was przeprosić za moją nieobecność. Niestety ostatni czas dla mnie i mojej rodziny był bardzo trudny – a jeszcze wiele przed Nami.Niestety jak to najczęściej bywa gdy coś zacznie się układać coś musi się przydarzyć , że kłody pod nogi. Od grudnia dostałam umowę o pracę w przedszkolu gdzie miałam wcześniej staż. Bardzo się cieszyłam !  Wspaniała praca, cudowne dzieciaczki <3 , fajna ekipa – świetne dziewczyny. No i …wszystko zaczęło się walić. W ostatnim dniu stażu zasłabłam w pracy… 🙁 i się zaczęło: lekarze , SOR-y , pogotowia, pobyty w szpitalach… Każdy zwalał na wyczerpujący się rozrusznik serca – po czasie czułam się jak jakaś wariatka… Już myślałam, że wariuje ,że to wszystko jest w mojej głowie. POMOCY. Aż w końcu dostałam pomoc – w dniu swoich urodzin diagnoza – Zwężenie aorty zstępującej…..:-( stąd : zasłabnięcia, zawroty głowy, szumy w uszach… Czekam teraz na dalszą diagnostykę… 🙁 Czeka mnie na pewno AngioTK , a potem zobaczymy. Opcja zabiegu czy operacji mnie przeraża… a najgorsze jest to ,że pokochałam swoją pracę – lecz teraz wiem ,że nie mam już szans 🙁 Cóż teraz muszę walczyć o zdrowie – dla Mojego Syna i Męża <3 Jeszcze w między czasie stres związany z chorobą kogoś z rodziny , bliskiej rodziny. Kochana pamiętaj, że jesteśmy z Tobą !! :-* A teraz zapraszam Was na pyszny gulasz z dzika. Przygotowałam go pierwszy raz i wiecie co- rewelacja !!! 😉 Czy Wy też go pokochacie??

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

300 g gulaszu z dzika

1 szkl mocnego piwa

1 średnia cebula

2 filiżanki suszonych grzybów

mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850

1/2 szkl śmietanki 30 %

Marynata:

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju rzepakowego

1-2 łyżki soku z cytryny

czerwone wino wytrawne (około 100 ml)

1 łyżeczka octu jabłkowego

pieprz mielony, pokruszone ziele angielskie

1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

1. Marynata: Musztardę wymieszaj z octem,dodajemy resztę składników i dobrze ze sobą łączymy

2. Mięso oczyszczamy z błon. Wkładamy do pojemnika, dodajemy marynatę i całośc dobrze ze sobą łączymy. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

3. Grzyby moczymy przez 1 godzinę w 1 szkl wody.

4. Na patelni rozgrzewamy masło, mięso opruszamy mąką i smażymy na rumiano z każdej strony. Ściągamy mięso i na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę do momentu aż się zeszkli. Gdy to nastąpi dodajemy odsączone grzyby i smażymy kilka minut (3-4 min , wodę spod grzybów zostawiamy)

5. W rondlu zagotuj piwo. Dodaj mięso , cebulę z grzybami i duś aż do miękkości podlewając od czasu do czasu wodą spod grzybów

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *