Grzybki marynowane

Choć powoli sezon grzybowy za Nami…. Polecam Wam dziś przepis na marynowane grzybki. Ja marynuje w takiej zalewie prawie wszystkie grzybki: opieńki, rydze, kurki, podgrzybki itd. 🙂 To taki przepis uniwersalny – podstawowy .

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1,5 kg grzybów
gorczyca NMR
pieprz kolorowy ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy

Zalewa:
5 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
0,5 szkl. cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

1. Grzyby wrzucić do gotującej się osolonej wody i obgotowywać 10 minut.
Wyjąc grzyby z wody i polać zimną wodą.

2. Składniki zalewy gotujemy do momentu rozpuszczenia soli oraz cukru.

3. Do wcześnie wyparzonych słoików wrzucamy kurki i przyprawy. Zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy słoiki.

4. Pasteryzujemy ok.30minut.

 

1 thought on “Grzybki marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *