Dziś w pewnym sklepie zakupiłam moją pierwszą w życiu gofrownicę. Trzeba więc było ją przetestować i tak czytając przepisy na gofry, wymyśliłam przepis na gofry brzoskwiniowe 😉 Wyszły na prawdę bardzo smaczne i chrupiące. Nam najlepiej smakowały posypane cukrem pudrem 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 jajko

4 połówki brzoskwiń z puszki

6 łyżek soku spod brzoskwiń z puszki

1 szkl mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka cukru

1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1.Do miski dodaj brzoskwinie i sok zmiksuj na gładką masę

2.Żółtko oddziel od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę

3.Do żółtka dodaj masę brzoskwiniową, mąkę , proszek do pieczenia olej i cukier. Wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką

4.Gofrownicę nagrzej. Wylej ciasto i smaż około 4-5 minut. Studź na kratce.