Gofry brzoskwiniowe

Dziś w pewnym sklepie zakupiłam moją pierwszą w życiu gofrownicę. Trzeba więc było ją przetestować i tak czytając przepisy na gofry, wymyśliłam przepis na gofry brzoskwiniowe 😉 Wyszły na prawdę bardzo smaczne i chrupiące. Nam najlepiej smakowały posypane cukrem pudrem 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 jajko

4 połówki brzoskwiń z puszki

6 łyżek soku spod brzoskwiń z puszki

1 szkl mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka cukru

1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1.Do miski dodaj brzoskwinie i sok zmiksuj na gładką masę

2.Żółtko oddziel od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę

3.Do żółtka dodaj masę brzoskwiniową, mąkę , proszek do pieczenia olej i cukier. Wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką

4.Gofrownicę nagrzej. Wylej ciasto i smaż około 4-5 minut. Studź na kratce.

 

8 thoughts on “Gofry brzoskwiniowe

    1. dziś będą wytrawne lecz niestety z glutenem choć może spróbuję coś wykombinować bez glutenu :-))

  1. Jadłam kiedyś coś podobnego u znajomej, ale zapomniałam ją poprosić o przepis. Teraz będę mogła spróbować zrobić własne. Jutro robię zakupy i wyciągam swojego starego dezala. Ostatnio modne są gofry z sokiem, ale z syropem brzoskwiniowym nigdzie nie było.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *