Faszerowane pomidory ze szparagami

Kocham pomidory pod każdą postacią. Są słodkie i bardzo wartościowe. Pomagają nam spalać tłuszczyk :-)A w okresie wiosenno-letnim są najsmaczniejsze.  Proponuję więc wam pomidory faszerowane ze szparagami z jajeczkiem. Są pyszne i bardzo pożywne 🙂 Skusicie się ?

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 duże pomidory

5 kromek chleba tostowego

250 mini szparagów zielonych

1 kulka mozzarelli

4 łyżki amarantusa ekspandowanego

2 łyżeczki przyprawy bez soli do rosołu

sól, pieprz

4 łyżki oleju rzepakowego

4 duże jajka L

 

Sposób przygotowania:

1. W wysokim i wąskim rondlu gotujemy wodę ze szczyptą soli i cukru oraz z łyżeczką masła. Gdy zacznie wrzeć Wkładamy ( na stojąco ) szparagi i gotujemy 2,5 minut. Odsączamy.

2. Rozgrzewamy patelnie. chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozhgrzaną patelnie. Smażymy aż zrobią sie chrupiące grzanki.

3. Do grzanek dodajemy pokrojone szparagi, starty ser, amarantus, olej oraz przyprawy całość mieszamy.

4. Z pomidorów odcinamy wierzch ( z ogonkiem) środek pomidora delikatnie wydrążamy łyżką. Do środka każdego pomidora nakładamy farsz.

5. Miąższ z pomidorów przecieramy przez sitko. Powstały sok wlewamy do pomidorów z farszem.

6. Pomidory ukłądamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.Po tym czasie wyjmujemy pomidory, w farszy robimy delikatne zagłębienie i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Ponownie wkłądamy do piekarnika i podpiekamy do momentu aż jajko się zetnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *