Fasolka Strogonowa

Kilka dni temu moja internetowa znajoma dodała na swoim blogu przepis na fasolkę „orzełek” … Jej jakiej Asia zrobiła mi ochoty na fasolkę , bo dawno jej nie jadłam. Dlatego dziś na obiad musiała być fasolka 🙂 U mnie w wersji alla gulasz strogonow z ogórkiem kiszonym, cukinią, marchewką oraz mięsem. Do tego ulubiona bułeczka  – po prostu pycha ! 

Ostatnio narzekałam , że Filip marudzi itd…. To teraz ogłaszam wszem i wobec, że mój Filipek powrócił 😀 Znowu dużo mówi, jest ciekawy świata, bawi się, rozrabia…<3 choć niestety katar znów go męczy… 🙁

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

250 g fasoli „piękny jaś”

5 ogórków kiszonych

1 cukinia

1 większa marchewka

1 spora cebula

300 g mięsa gulaszowego

500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku

1 łyżeczka kminku

1/2 opakowania przyprawy do dań z fasoli

 

Sposób przygotowania:

1. Fasolę wsyp do garnka i zalej ją wodą – tak by przykrywała fasolę.Dodaj kminek i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu aż fasola stanie się miękka

2. Marchew i cukinie obierz. Z cukinii wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w średnią kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach.Ogórki pokrój w kostkę.

3. Warzywa dodaj do miękkiej fasoli i gotuj przez następne około 15 minut. Po tym czasie dodaj przecieru.

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i posól. Wrzuć na olej. Po 5 minutach smażenia dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i smaż przez następne 5 minut

5. Mięso dodaj do fasoli z warzywami dodaj przyprawy i ewentualnie dodaj pieprzu dla zaostrzenia smaku. Całość gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *