Drożdżowy odrywaniec z malinowym dżemem

Naszła mnie ochota na coś prostego i słodkiego, a że w domu trochę w lodówce jak i w szafkach pusto.. padło na drożdżowego odrywańca z dżemem malinowym bo akurat takowy miałam w domu.Idealny do kawy, czy do kubka ciepłego mleka bądź kakao 🙂 a Wy się skusicie??

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
250g mąki

32 g margaryny

2 jajka

1 żółtko

14 g drożdży

ew. kilka łyżek śmietany 18%

Dodatkowo:

dżem bądź konfitura malinowa.

papier od pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Ciasto wałkujemy na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy

3. Ciasto smarujemy dżemem pozostawiając 5 cm wolnego przy każdym brzegu

4. Ciasto mocno zwijamy w roladę – dłuższym bokiem. Delikatnie bardzo ostrym nożem kroimy w grube plastry

5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy „bułeczki ” ślimaczkiem do góry i odstawiamy na 15 minut

6. Całość pieczemy 35 minut w 190 stopniach (góra-dół)

 

1 thought on “Drożdżowy odrywaniec z malinowym dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *