Drożdżówki z morelą i kruszonką

Bez nazwy-17Bułeczki drożdżowe – chyba jedne z najbardziej lubianych bułeczek. Najczęściej spotykane to te z serem czy z budyniem. Ja proponuję pyszne drożdżówki ze słodkimi morelami i kruszonką. Bułeczki wykonuje się na prawdę szybko i łatwo – a są takie pyszne ! 

 

 

 

 

 

Składniki:

Bułki
110 ml mleka ciepłego
250 g mąki
50 g masła
40 g domowego cukru waniliowego bądź normalnego
25 g drożdży
1 żółtko

Wypełnienie
ok 300 g moreli

Kruszonka
60 g masła
75 g mąki pszennej
2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

1.
Bułeczki: Drożdże zalać ciepłym mlekiem.

2.
W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.

3.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.

4.
Bez nazwy-12

 

 

 

 

 

Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Na środku za pomocą szklanki delikatnie zrobić dołek.Odstawić do wyrośnięcia.

5.
Bez nazwy-13

 

 

 

 

 

Gdy bułeczki urosną ponownie na środku za pomocą szklanki robimy dołek

6.
Morele myjemy, osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paski.

7.
Bez nazwy-14
 

 

 

 

W dołek każdej bułeczki układamy plasterki moreli

8.
Bez nazwy-15
 

 

 

 

Składniki kruszonki łączymy ze sobą. Kruszonką posypujemy dość obficie bułeczki

9.
Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach

 

 

Bez nazwy-17 Bez nazwy-19 Bez nazwy-16

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *