Drożdżowiec z gruszką i kruszonką

Kocham ciasta drożdżowe. Za swą prostotę i smak. Dziś proponuje Wam drożdżowca z gruszką oraz kruszonką . Połowa ciasta została przez nas spałaszowana zanim zdążyła dobrze ostygnąć 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
50 g drożdży
200 g cukru
230 ml oleju
250 ml letniego mleka
4 jajka
700 g mąki

Kruszonka:
100 g mąki
50 g mielonych kasztanów jadalnych
4 łyżki cukru
120 g margaryny

Około 500 g gruszek ( u mnie konferencja )

forma 27×30

 

Sposób przygotowania:

1. Gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne . Gruszkę pokrój w grubszą kostkę.

2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą, wstaw do lodówki

3. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!)

4. Ciasto wylej na wysmarowaną margaryna formę i wysypaną bułką tartą

5. Gruszki obsyp 1 łyżką mąki. Gruszki w mące wysyp na ciasto. Kruszonkę zetrzyj na tarce bezpośrednio na ciasto.

6. Ciasto piecz ok 40 min w 180 st ( góra-dół)

 

1 thought on “Drożdżowiec z gruszką i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *