Drożdżowe faworki

Co prawda tłusty czwartek już za Nami, ale zapraszam Was na pyszne drożdżowe faworki. Są łatwe w przygotowaniu i szybko znikają z talerza… 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

70 g ksylitolu

250 ml mleka

3 żółtka

1 jajko

szczypta soli

50 g masła

skórka i sok z połowy cytryny

 

smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1.Margarynę rozpuść w rondelku
2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
3.Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną , sól, skórkę i sok z cytryny,
5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7.Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj. Pokrój w paski a następnie na kawałki. Po środku każdego kawałka natnij dziurkę .

8.Do naciętej dziury włóż jeden koniec i wywiń. Faworki układaj na posypanej mąką stolnicy.

9.Faworki smaż na złoto na głębokim tłuszczu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *