Bez nazwy-14Proste i smaczne chłopskie smarowidło do chleba. Wyśmienicie smakuje podane z ogórkiem kiszonym bądź marynowanymi grzybkami

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g słoniny
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
sól pieprz – ilość wg uznania
1 łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

1.
Słoninę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

2.
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.

3.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę

4.
Do garnka z grubym dnem dodajemy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

5.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą dodajemy cebulę i przesmażamy przez ok 1 minuty. Zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek.

6.
Przelewamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia.

Bez nazwy-14 Bez nazwy-13 Bez nazwy-1 Bez nazwy-12