Domowy makaron dyniowy z kurczakiem w sosie jogurtowym

Kocham makarony – najbardziej te domowe. A jak przygotować dobry makaron? Potrzeba dobrych składników : mąką dobrej jakości – u mnie Mąką Szymanowskie – Polskie Młyny  , do tego żółtka od szczęśliwych kurek , i dodatkowo w tym przypadku Pestki Dyni Bio  . Do  makaronu przygotowałam pierś z kurczaka w prostym sosie jogurtowym. Palce lizać !!! 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Makaron:

500 g mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny

10 żółtek jaj kurzych

½ opakowania pestek dyni BIO Polskie Młyny

1/2 łyżeczki soli

Sos:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 op jogurtu naturalnego

1 brokuł

1 spora cebula

Sól,pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

1,Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę Polskie młyny , dodajemy żółtka i całość wyrabiamy. Ew dodajemy odrobinę wody gazowanej . Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Na koniec dodajemy posiekane w malakserze pestki dyni Bio Polskie młyny . Mieszamy.

 

 

 

 

2,Ciasto na makaron dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na cienko I tniemy w paseczki. Makaron układamy na lnianej ściereczce.

 

 

 

 

3,Sos: piersi kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka.Brokuł dzielimy na małe różyczki.

 

 

 

 

4,W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Następnie dodajemy mięso i całość przyprawiamy, następnie dodajemy brokuł. Całość smażymy przez około 15 min.

5,Pod garnkiem zmniejszamy gaz , i pomalutku dodajemy jogurt naturalny, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gotujemy przez 10 minut na małym gazie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *