Domowe pączki z wiśniami

Bez nazwy-2Nie kupuję sklepowych pączków. Nie smakują mi. Ja osobiście wyczuwam w nich sztuczne konserwanty itp. Choć ludzie mówią, że domowe pączki wymagają dużo pracy – ja się z tym stwierdzeniem w 100% nie zgadzam. Owszem wymagają pracy ale tylko trochę. Ja sobie życie ułatwiam i ciasto wyrabiam za pomocą miksera – jest wtedy o wiele bardziej pulchne. Potem tylko czekać, aż ciasto wyrośnie a potem tylko piec ! No i na samym końcu łasuchować 🙂

 

 

Składniki:

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży świeżych
150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
1-2 kieliszki spirytusu
sok i otarta skórka z 1 cytryny
100 g margaryny Kasi
1/2 laski wanilii

duży słoik wiśni bez pestek

olej do głebokiego smażenia – ok 3 l

 

Przygotowanie:

  • Sposób przygotowania

    1.
    Margarynę rozpuść w rondelku

    2.
    Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie

    3.
    Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.

    4.
    Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii.

    5.
    Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki

    6.
    Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    7.
    Wiśnię odcedzić na sitku z soku

    8.
    Z wyrośniętego ciasta, odrywać porcję,delikatnie spłaczyć i na środek układać wiśnie. Zlepić

    9.
    Pączki układać na stolnicy oprószonej mąką zlepieniem do dołu !

    10.
    Olej rozgrzać do 180′

    11.
    Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

     

    Bez nazwy-2

     

    Bez nazwy-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *