Danie azjatyckie na szybko

Wracasz z pracy zmęczona a tu trzeba stanąć przy garach bo rodzinka głodna. Niestety nie masz czasu na wymyślanie i przygotowywanie posiłku więc albo sięgasz po gotowce bądź dania typu Fast? Odkąd podjęłam się stażu mam to samo – jednak ja nie pozwalam sobie na jedzenie typu Fast . Ze względów zdrowotnych – przy moim stanie przedcukrzycowym i insulinooporności muszę uważać na to co jem. I tu z pomocą przychodzi firma Polskie Młyny z propozycją Mixu obiadowego J Jest to połączenie ( tak jak u mnie ) ryżu, czerwonej soczewicy i quiony. Wrzucam do gara , gotuję się samo a w tym czasie mam czas by przygotować szybki dodatek do tego.  Czy to nie jest wspaniałe ?  Dzięki Polskie Młyny za stworzenie takiego mixu – dla mnie rewelacja ! I wielkie ułatwienie – a teraz do dzieła

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szkl mix-obiadowy Wietnam f.Polskie Młyny

1 puszka mleczka kokosowego

2 łyżki oleju rzepakowego

1 spora cebula

1 podwójna pierś  kurczaka

1 średnia cukinia

1 średnia marchew

Przyprawy:sól, pieprz, 5 smaków, trawa cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 2 szkl mixu obiadowego i gotuj według instrukcji na opakowaniu (około 14 minut)
  2. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w cienkie pół plasterki i zeszklij na oleju.
  3. Mięso pokrój w kostkę , posól,dodaj pieprzu i trawy cytrynowej (około 1 łyżeczka) wymieszaj i dorzuć do cebuli. Przesmażaj około 10 minut od czasu do czasu mieszająć
  4. Po tym czasie dodaj mleczka kokosowego i całość duś na dużym ogniu do momentu aż mleczko zacznie gęstnieć.
  5. Cukinie i marchew umyj . Za pomocą obieraczki do jarzyn pokrój cukinie i Marchew w cieniutkie paski. Warzywa dodaj na patelnie dodaj odrobiny soli i trawy cytrynowej i duś kolejne 6 minut.
  6. Na talerz wyłóż Mix Obiadowy i warzywa z mięsem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *