Czarny dorsz w sosie kurkowym

Czas na pyszną rybkę w sosie kurkowym. Tak przyrządzoną rybkę jadłam rok temu w czasie wakacji nad morze. Postanowiłam akurat dziś przygotować ją w domku i powrócić do smaków z wakacji. Wyszło pyysznie

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g mrożonych filetów z czarnego dorsza

300 g mrożonych całych kurek

180 g jogurtu greckiego

100 ml wody

sól, pieprz czarny mielony, cytrynowa przyprawa do ryb

1 łyżka mąki do sosu + mąką do oprószenia ryby

 

Sposób przygotowania:

1.Rybę opłukujemy pod bierzącą wodą i układamy na desce. Ryby delikatnie oprószamy przyprawą cytrynową

2.Na patelni roztapiamy 1 łyżeczke masła, wrzucamy kurki i przesmażamy do momentu odparowania wody spod grzybów.

3.Do jogurtu dodajemy wodę, i mąkę. Mieszamy do połączenia składników

4,Sos wlewamy do grzybów i dusimy od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje – około 7 minut

5.Rybę obtaczamy w mące i smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor – około 7 min z każdej strony

6.Rybe wykładamy na talerz i polewamy sosem . Podajemy np z pieczonymi talarkami ziemniaków

 

 

 

 

 

 

 

 


Jedzmy ryby!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *