Ostatnio mam jakieś smaki na słodkie , więc postanowiłam zrobić proste i przede wszystkim tanie w przygotowaniu rogaliczki krucho-drożdżowe. Są na prawdę bardzo smaczne. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
0,5kg mąki

250 g margaryny

3 jajka

1 żółtko

35g drożdży

1/3 szkl. cukru

Wypełnienie:

1 filiżanka cukru

skórka otarta z 2 małych cytryn

skorka otarta z 1 limonki

2 łyżki rozpuszczonego masła

 

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

2.Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.

3.Każdy trójkąt smarujemy masłem

4.Cukier mieszamy ze skórkami. I posypujemy nim każdy trójkącik – część zostawiamy na posypanie gotowych rogaliczków

5.Każdy trójkącik zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .

6.Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

7.Rogaliki ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)