Ciasto „Zebra”

Wczoraj miałam bardzo miłych gości – Kasię i jej 4 kochanych Aniołków 🙂 Więc trzeba było przygotować coś słodkiego. Tym razem padło na wypiek tradycyjny – czyli ZEBRĘ 🙂 Oj dawno jej nie jadłam , parę dobrych lat. Ciasto chyba gościom smakowało bo dość szybko zniknęła spora część wypieku. A Wy pamiętacie jeszcze tradycyjny wypieki? Pieczecie je czasami ?? 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

5 jajek L ( Białka i żółtka oddzielnie )

2 i 1/2 szkl mąki pszennej

80 g proszku budyniowego

1 szkl oleju rzepakowego

1 szkl mocno gazowanej wody

1 i 1/2 szkl cukru

2 dość czubate łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel aromatu migdałowego

skórka otarta z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

2. Do sztywnej piany z białek cały czas miksując dodajemy partiami cukier. Na koniec masa powinna być gęsta i lśniąca

3. Do masy dodajemy żółtka

4. Do masy naprzemiennie cały czas miksując dodajemy olej, wodę i przesianą mąkę z proszkiem.

5. Masę dzielimy na mniej więcej dwie równe części. Do jednej dodajemy proszek budyniowy, aromat i skórkę z cytryny. Do drugiej zaś kakao . Oby dwie masy miksujemy.

6.Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papier do pieczenia. Na środek tortownicy wlewamy naprzemiennie po 1 łyżce ciasta :białe, ciemne, białe , ciemne i tak do wyczerpania ciasta.

7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 70 minut – do suchego patyczka.

8. Ostudzone ciasto dekorujemy według uznania : lukier, cukier puder bądź czekolada

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *