Bez nazwy-1W okresie letnim gdy trwa sezon na truskawki, chyba najczęstszym deserem jaki gości w naszych domach są truskawki ze śmietaną. Ja osobiście uwielbiam ten deser. Jednak postanowiłam go troszkę zmodyfikować i powstało smaczne ciast

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl mąki
1.5 płaskiej łyżki kakao
1/2 szkl cukru

400 g truskawek

200 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany 18%
15 g żelatyny
3 płaskie łyżi cukru

Tortownica o śr 21 cm

 

Sposób przygotowania:

1.
Białka oddzielic od żółtek. Białka ubijac ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodac cukier, i cały czas miksujac dodawac stopniowo żółtka. Miksowac do momentu uzyskania puszystej masy

2.
Do masy dodac mąkę. Delikatnie wymieszac drewnianą łyżką

3.
Biszkopt wylać do tortownicy. Piec 30-40 min w 180′. Ostudzić

4.
W biszkopcie wyciąć koło. Za pomocą łyżki wydrążyć środek – zostawiając kilkumilimetrowy spód

5.
Truskawki, umyć , osuszyć i pozbyć się szypułek

6.
Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody

7.
Jogurt wymieszać ze śmietaną. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymeiszać

8.
Truskawki ułóżyć w cieście ciasno obok siebie. Zalać tężejącą masą jogurtowo-śmietanową. Wstawić do lodówki na 2 godz

 

Bez nazwy-1 Bez nazwy-13 Bez nazwy-14 Bez nazwy-12