Chyba nie ma łatwiejszego ciasta…. Biszkopt na oleju plus owoce – tym razem śliweczki 🙂
Skusicie się ?:-)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
600 g śliwek – przeciętych na pół i pozbawionych pestek
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jajka krótko zmiksować (spienić), dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na wysokich obrotach miksera przez 10 minut, aż masa będzie puszysta.
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.
3. Ciasto przelać do blaszki 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać śliwki i powciskać je delikatnie palcem .Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez kilka minut w foremce, a następnie wyjąć razem z papierem i wystudzić całkowicie na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.