Ciasto „śliweczka”

Chyba nie ma łatwiejszego ciasta…. Biszkopt na oleju plus owoce – tym razem śliweczki 🙂
Skusicie się ?:-)

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

600 g śliwek – przeciętych na pół i pozbawionych pestek

cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

1. Jajka krótko zmiksować (spienić), dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na wysokich obrotach miksera przez 10 minut, aż masa będzie puszysta.

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.

3. Ciasto przelać do blaszki 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać śliwki i powciskać je delikatnie palcem .Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez kilka minut w foremce, a następnie wyjąć razem z papierem i wystudzić całkowicie na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *