Tęskniliście ? Ja za Wami bardzo, więc nadchodzę z zaległościami 🙂 Poza tym cały czas czekam na kontakt z Panią Profesor Olgą z Poznania… Mam nadzieję, że w tym tygodniu się czegoś dowiem….A teraz proponuje Wam pyszne ciasto serowe z dużą ilością bakalii <3
Składniki:
500 g mąki krupczatki
180 g cukru pudru
200 g masła
250 g twarogu
2 jajka
1 op proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
200 g bakalii ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały )
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz bakalii) . Całość zagniatamy na rzadkie ciasto.
2. Dodajemy umyte i posiekane bakalie . Mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy ( u mnie do babki ) wysmarowanej masłem i posypaną mąką
4. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 60-70 minut.
5. Gorące ciasto delikatnie posmarować masłem. Studzimy i posypujemy obficie cukrem pudrem.
Witam a jaki twaróg dodać do tego ciasta ? W wiaderkach czy jakiś pół tłusty ? Tłusty ? Chodzi mi o ten twaróg
Pozdrawiam
Ja dodałam twaróg klinek półtłusy. Pozdrawiam 🙂