Jest to ciasto szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ jest to biszkopt czekoladowy z owocami : truskawkami, brzoskwiniami i gruszką, udekorowane bitą śmietaną 🙂 Raz dwa trzy i gotowe – ale jakie smaczne !! Ciasto wymyśliłam na szybko dla gości Filipka 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyzeczki proszeku do pieczenia
2 budynie czekoladowe
2/3 szkl cukru

Wypełnienie:

400 g truskawek

2 brzoskwinie

1 gruszka

Dekoracja:

600 ml śmietanki kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

cukrowa posypka

Dodatkowo:

domowy sok z wiśni bądź kompot

 

Sposób przygotowania:

1.Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.

2. Do masy jajecznej przesiej pozostałe suche składniki i całośc wymieszaj za pomocą miskera. Ciasto wylej na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra -dół) i piecz 30-40 min

3. Gruszki i brzoskwinie obierz, z truskawek pozbądź się szypułek. Owoce omyj. Gruszki i brzoskwinie pokrój w grubą kostkę, a truskawki przetnij na pół

4. Do śmietanki dodaj cukier i całość ubij za pomocą miksera

5. Z biszkoptu odetnij wierch , biszkopt namocz sokiem z wiśni. Nałóż owoce i udekoruj bitą śmietaną i posypką